EIKENPROCESSIERUPS BESTRIJDING

Panhuijzen Groen is gespecialiseerd in het milieuvriendelijk bestrijden van eiken processierups

Processierups bestrijding

Panhuijzen Groen heeft jarenlange ervaring in milieuvriendelijke bestrijding van de eiken processierups. Wij bestrijden eikenprocessie rupsen voor gemeenten, bedrijven en particulieren. Onze gediplomeerde medewerkers verwijderen processierupsen met behulp van verschillende milieuvriendelijke technieken, zoals biologische bestrijding, wegbranden en wegzuigen van eikenprocessierups nesten. Met onze eigen hoogwerkers kunnen wij efficiënt en veilig processierups nesten verwijderen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen en op grote hoogten. Is jouw eikenboom aangetast door de eikenprocessierups? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij halen de eikenprocessierupsen graag voor je weg.

BESTRIJDEN EIKENPROCESSIE RUPS

Wij zijn gespecialiseerd in milieuvriendelijke bestrijding van eiken processierupsen. Met onze bestrijdingsmethodes wordt verspreiding van de irriterende haartjes van de rups voorkomen. Het behandelen van de boom en het weghalen van processierupsnesten doen we met de grootste zorg. Zo lopen vlinders, andere soorten rupsen en overige onschadelijke insecten geen gevaar tijdens de bestrijding van de eikenprocessierups. Zie je spinselvorming in je eikenboom? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Door in een vroeg stadium al te beginnen met bestrijding kunnen we de overlast door eikenprocessierupsen zoveel mogelijk beperken.

NATUURLIJKE BESTRIJDING VAN EIKENPROCESSIERUPS.

Ga je liever preventief te werk door een natuurlijke omgeving te creëren waarin de processierups op natuurlijke wijze onder de duim wordt gehouden? Ook daar helpen wij bij. Samen met jou ontwerpen we een ideale natuurlijke omgeving waarin de natuur zichzelf in balans houdt.

Processierupsbestrijding door Panhuijzen Groen
Eikenprocessierups herkennen

EIKENPROCESSIERUPS

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder. De eikenprocessierups behoort tot de vlinderfamilie tandvlinders en processievlinders. Het leefgebied van de processierups bestaat uit streken waar eikenbomen groeien, want eikenbomen fungeren als gastheer voor de eikenprocessierups. De nachtvlinder legt rond augustus haar eitjes in eikenbomen, die in april uitkomen. De rupsen voeden zich vervolgens met de knoppen en jonge blaadjes van eikenbomen.

EIKENPROCESSIERUPS HERKENNEN

Je treft de processierups aan vanaf april tot begin juli, in je eigen tuin, maar ook in bomen langs wegen, natuurgebieden en andere groene buitenruimtes. Het is een behaarde rups van ongeveer 3 centimeter lang. De processierups is donkergrijs van kleur, met lichtere kleuren aan de zijkant. De processierups is bedekt met witte haartjes, en ontwikkelt later de brandhaartjes die overlast veroorzaken.

EIKENPROCESSIERUPS NEST HERKENNEN

De eikenprocessierups ontwikkelt zich vanaf april. Ongeveer vanaf de tweede helft van mei gaan de processierupsen zich verzamelen om te nestelen. Op de plaatsen waar de processierupsen hun nesten beginnen te bouwen ontstaat spinsel. Deze spinsels zijn wit-grijsachtig van kleur en lijken op een witte nylonkous. De nesten kunnen worden gevormd op verschillende plekken op de eikenboom. Zoals de stam, stamvoet, onder takken en onder de takaanhechtingen van de boom.
Afgewaaide oude nesten zien er anders uit, deze zijn meestal bruinzwart van kleur. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Ook deze oude eikenprocessierups nesten kunnen overlast veroorzaken bij mens en dier. Het is aan te raden om ook de oude nesten te laten verwijderen.

Eikenprocessierups nest herkennen
Eikenprocessierups klachten

EIKENPROCESSIERUPS KLACHTEN

De eikenprocessierupsen hebben brandhaartjes. Deze brandharen zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. De brandharen waaien door de lucht in de omgeving van door processierups aangetaste eikenbomen. De brandharen kunnen klachten veroorzaken als ze op de huid of in de ogen terechtkomen. De klachten op de huid kunnen bestaan uit heftige jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid. Oogleden kunnen opzwellen, het oog kan rood worden, en je kunt het gevoel krijgen dat er iets in je oog zit. Ook het inademen van de brandhaartjes kan klachten veroorzaken aan neus, keel of longen. Klachten kunnen zijn een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en benauwdheid.
Gezondheidsrisico’s kunnen langdurig aanwezig blijven doordat de haren van de rups na de vervelling in de nesten achterblijven.

BESTRIJDINGSMETHODEN PROCESSIERUPS

Er zijn verschillende methodes om processierupsen te bestrijden. Door middel van biologische bestrijdingsmethodes, spuiten, branden en zuigen kan de overlast worden bestreden. Het is belangrijk dat de rups in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt, dan is bestrijding het meest efficiënt.

Wij zorgen voor:

  • Biologische bestrijding die niet schadelijk is voor mens en dier.
  • Bestrijding van eikenprocessierups in een vroeg stadium, zodat overlast door brandharen wordt beperkt.
  • Een spuitmethode toe te passen in bomen tot 40 meter hoog.
  • Het wegzuigen van nesten, zodat de overlast tot het minimum wordt gereduceerd.
  • Vakbekwame en gediplomeerde medewerkers.
  • Veilige manier van werken met behulp van verkeersmaatregelen.