kastanjemineermot

BESTRIJDING VAN de KASTANJEMINEER MOT.

De kastanjemineermot

In grote delen van ons land worden de paardekastanjes belaagd door de kastanjemineermot. De larven van de mot zorgen ervoor dat deze boomsoort er hartje zomer uitziet alsof het al volop herfst is. Hoewel de kastanjemineermot zelf er niet voor zorgt dat de kastanjes sterven, verzwakt de boom dermate dat sterfte van de boom niet uitgesloten is.

meer informatie…

De vlinders zijn ongeveer een halve cm groot en hebben een opvallend kuifje. De voorvleugel is bedekt met glanzend koperkleurige schubben en hebben 3 zwart-witte dwarsbanden. Overdag rustten de motten op de bast van de boom.
De larven zijn ongeveer 1,5 mm lang. Ze zijn geelgroen van kleur en hebben diep ingesneden segmenten.
Zodra de larven uit de eieren komen beginnen ze zich een weg te eten binnen het blad. Dit begint als een kleine kommavormige mijn, maar uiteindelijk ontstaat er een blaasmijn van enkele vierkante centimeters (4-8 cm2) groot. De kastanjemineermot heeft vier tot vijf larvenstadia.

Aantasting

De vrouwtjes van de kastanjemineermot legt haar eitjes op de bovenkant van het blad naast een zijnerf. Bij een te ernstige aantasting worden de eitjes ook aan de onderkant van het blad gelegd. een vrouwtje kan tussen de 20 en 30 eitjes leggen. Na 2 tot 3 weken komen de eitjes uit.
De larven vreten zich een weg door het bladweefsel, waarbij de opperhuid van het blad intact blijft. Al het bladmoes tussen de beide bladopperhuiden wordt weggevreten.

De aantasting wordt zichtbaar door enkele vlekken in het groene blad. Deze bruin-beige plekken breiden zich uit totdat het gehele blad bruin is. dit blad zal afvallen, waarna de boom de zgn slaapknoppen laat uitlopen. Hij vormt dus voor de tweede keer blad in een seizoen. Deze bladeren blijven kleiner. De bomen doorstaan de aantasting wel, maar de boom raakt verzwakt. De boom kan onvoldoende reservestoffen aanmaken voor het volgende groeiseizoen en zich onvoldoende wapenen voor de winter. Als dit proces jaar na jaar herhaald wordt, zal de boom steeds verder verzwakken. Andere belagers die normaal niet fataal zijn, krijgen de kans een boom te vellen.

In het poppenstadium is de Cameraria ohridella zo’n 2-5 mm lang en de kleur is dan bruin. De poppen bevinden zich in de mijnen in het blad. Gelegen in de zon komt een pop na ongeveer 2 weken uit. Het bijzondere van de kastanjemineermot is dat een deel van de poppen in rust gaan. De poppen overwinteren dan in het afgevallen blad om vervolgens het jaar daarop weer uit te komen.

Ook last van de kastanjemineermot?