Vorm vinden wij belangrijk bij het snoeien van bomen.

De boom moet zijn natuurlijke vorm behouden zodat men niet overduidelijk kan zien is dat er aan gesnoeid is. Bij kleine aantallen en op moeilijk bereikbare plaatsen wordt er in de boom geklommen m.b.v. een klimuitrusting en klimlijnen. Bij grotere aantallen zal in veel gevallen een hoogwerker worden ingezet.De verhouding tussen snoeien en groeien moet je gevoelsmatig in je hebben want snoeien van bomen kan middels diverse methodes;

Jeugdsnoei (na de aanplanting om de twee tot drie jaar)
Het snoeien van jonge bomen om de gewenste takvrije stam te bereiken, probleemtakken weg te nemen en indien gewenst een doorgaande spil te creeëren.

Begeleidingsnoei
De fase na de jeugdsnoei; de gesteltakken worden bepaald. Er wordt bij de snoei vooral gelet op een zo spoedig mogelijke ontwikkeling van de kroon, ook gezien vanuit de omgeving. Achterstallige jeugdsnoei kan nog worden gecorrigeerd.

Onderhoudsnoei (volwassen exemplaren)
De boom groeit niet zoveel meer in de hoogte. De snoei beperkt zich tot het weghalen van schuine takken, te laag hangende takken, dood hout en gescheurde takken. Een enkele topzware tak wordt uitgelicht.

Uitdunsnoei (volgroeide exemplaren)
Aan de boom komt steeds meer bladbezetting aan de uiteinden van de takken en hij zal zich steeds meer richten op de zaadproduktie. De bladbezetting binnenin de kroon wordt daarintegen minder door lichtgebrek. Door de uiteinden van de takken uit te dunnen in plaats van ze in te korten blijft de vorm behouden en creeër je toch weer licht in de binnenkroon.

Dit is eigenlijk wat een boom zelf ook veroorzaakt wanneer hij aftakelt en de takuiteinden afsterven of wanneer een storm takken afbreekt. Wil deze snoei zinvol zijn dan moet de conditie van de boom nog wel redelijk zijn, anders kan beter eerst aan bodemverbetering worden gedaan.

Vormsnoei (minimaal 1 keer per drie jaar)
Hieronder vallen alle cultuurvormen van het snoeien zoals knotbomen, leibomen, dakvormen maar ook het kunstmatig kleinhouden van grote bomen d.m.v. kandelaberen of inkorten.

Correctiesnoei
Dit is snoei die nodig is omdat er door invloed van buitenaf een onbalans in de structuur van de boom is ontstaan. Dit kan stormschade zijn of bijvoorbeeld schade door graafwerkzaamheden.